“We willen graag kennis en vaardigheden van onze Poolse spellen uitbreiden tijdens de European Sports for All Games.”
Ze heeft Friesland al een keer bezocht, maar kan niet wachten om aan haar team de “prachtige plek en mensen” van Friesland te laten zien. Haar grootste wens is om mee te varen op een Fries Skûtsje, aldus Małgorzata Bronikowska uit Poznań uit Polen.

Polen doet met vier sporten mee aan de European Sports for All Games: Grele, Kapela, Polskie ringo en Pierścieniówka. Deze spellen werden vroeger beoefend in verschillende klassen en zijn afkomstig uit verschillende gebieden in Polen. Het gaat niet om winnen of verliezen, maar om het in stand houden van de traditie en om in beweging zijn. De 4 traditionele sporten zijn onderdeel van nieuw Pools schoolbeleid. De kinderen leren van jongs af aan de sporten kennen, ze groeien er mee op. Daarom zijn de sporten ook zo populair in Polen.

Pierścieniówka is een netball-spel dat teruggaat tot 1936. Mr. Robakowski heeft de game voor de jongeren uitgevonden. Zijn belangrijkste inspiratie was afkomstig van vissers. Tot WO II was het vrij populair, maar na 1945 verboden de Sovjet-politici om fysieke activiteit te organiseren op basis van Poolse tradities, dus het verdween. Polskie ringo is een netgame met een rubberen ring uit de jaren ‘70 en Grele is een heel oud Pools kegelspel. Het vierde Poolse culturele spel is Kapela, een oud stenen spel (richten en gooien) dat werd gespeeld door herders in Kociewie (regio Kaszuby).

Working together