Oer-sporten uit Ierland

Gaelic football; het klinkt als een sport uit één van de films van Harry Potter. Maar niets is minder waar. Gaelic football is één van de drie Ierse sporten die je tijdens de European Sports for All Games kunt uitproberen. Of waag je aan een partijtje Hurling of Fun & Run. Deze drie Ierse sporten stellen zich graag aan je voor!

Hurling
Hurling is een traditioneel Iers balspel. De spelers proberen met een typisch hurling-racket om een kleine bal in het doel van de tegenstander te slaan. Je speelt dit verrassende spel buiten op een groot rechthoekig grasveld. Bij Hurling sta je bijna nooit stil, net als je tegenstander. Om hoofdpijn en vervelende botsingen te voorkomen draag je daarom een helm. Wel zo veilig.

Gaellic football
Gaellic football is het tweede traditionele balspel dat het Ierse team ons laat zien. Het doel van de sport is om te scoren door de bal in het doel van de tegenstander te schoppen of door hem tussen de staande palen boven het doel te gooien. Als speler mag je de bal dragen, stuiteren, schoppen en met de hand overspelen. Gevorderde spelers zijn zelfs in staat om de bal tijdens het rennen te laten vallen om vervolgens de bal direct met de tenen in het doel te trappen (soloing). Het veld dat wordt gebruikt is hetzelfde als dat voor Hurling.

Fun & Run
Fun & Run is geschikt voor alle leeftijden! Met een team van slagmensen/kickers en veldspelers speel je een spel dat wel een beetje lijkt op honkbal. Maar het leuke is dat je zelf de regels kunt bedenken. Daarmee is Fun & Run ook geschikt voor minder mobiele spelers. Zo kan iedereen meedoen: #sportsforall.

Doe je mee?
Waar kun je onze Ierse gasten vinden tijdens de European Sports for All Games?
7/8 BeActive festival Heerenveen (Fun & Run)

Working together