Hongarije haalt alle spelletjes uit de kast!

Het Hongaarse team mag wel een extra vliegtuig regelen naar Friesland. Het team demonstreert maar liefst 10 traditionele sporten tijdens de European Sports for All Games. Alle tien stellen ze zich graag aan je voor!

Ringgooien
Ringgooien ken je vast wel. Maar deze Hongaarse variant gaat net iets anders. Er wordt een houten kruis met verticale staven op de grond geplaatst. Daarna wordt er een werplijn getekend waar je achter moet staan. Je krijgt 5 ringen, die je over de staven van het kruis moet zien te gooien. Iedere staaf levert punten op, maar de kunst is natuurlijk om de staaf te vinden die de meeste punten waard is.

Pulling the Stick
Dit spel is een spel voor de echte durfallen. Je staat met z’n tweeën tegenover elkaar in een cirkel, terwijl je samen een stok vasthoudt. Bij het startsignaal moet je proberen je tegenstander uit de cirkel te trekken zonder de stok los te laten. Ben jij sterk, tactisch en slim genoeg om te winnen?

Puli Run
Een Puli is een speciale Hongaarse herdershond, die enorm snel kan rennen. Bij Puli Run is er dan ook maar één ding belangrijk: snelheid. Er zijn twee Puli-hondenspeeltjes gemaakt van garen. Aan elk garen Puli zit een houten handvat met een touw. Als speler moet je het touw met twee handen om de handvatten rollen. De winnaar is de speler wiens Puli het eerste aankomt bij het doel.

Hoefijzer gooien
Een horseshoe is een hoefijzer. Bij Horseshoe Trowing is het de bedoeling dat je drie hoefijzers op een verticale staaf werpt. De moeilijkheid is dat het hoefijzer gemakkelijk van de stang rolt. Bij Horseshoe Holing houd je een hengel vast met uitgestrekte armen. De hoefijzers worden één voor een om de hengel gehangen. Dat wordt zwaar! De winnaar is de speler die de meeste hoefijzers voor de langste tijd vast kan houden.

Vliegende zitzakken
Waarschuwing: bij dit spel heb je goedgetrainde lachspieren nodig. Het spel Vliegende zitzakken werkt als volgt. Aan het uiteinde van een wip zit een mand met een zitzak. Jij staat aan de andere kant van de wip en laat de zitzak door de lucht vliegen door met een plof op de wip te gaan zitten. Aan jouw medespeler de taak om de vliegende zitzak veilig op te vangen voordat hij de grond raakt. Is dat een makkie voor jullie? Probeer het dan eens met twee zitzakken en twee mensen die moeten vangen. Plezier gegarandeerd!

Zoemer
De zoemer is een populair speelgoed in Hongarije. Doel is om een houtje rondom een touw te laten draaien. De speler die dit het langste kan, mag zich de Zoemer-zomerkoning(in) noemen.

Swamp trekking
Ooit door een moeras gerend? Dat is zo gemakkelijk nog niet! Om niet weg te zakken krijg je bij dit spel als team 3 houten planken. Doel is om zo snel mogelijk een parcours af te leggen zonder de grond te raken.

Waist Pulling
Misschien heb je wel eens een potje worstelen op tv gezien. Waist Pulling lijkt daar wel een beetje op. Je staat tegenover je tegenstander in een grote cirkel. Wanneer het startsignaal klinkt moet je ervoor zorgen dat je de tegenstander zo snel mogelijk uit de cirkel werkt. Daarbij mag je alleen trekken aan de band rondom zijn middel.

Cuman Noddling
Ook bij dit spel is het de bedoeling dat je jouw tegenstander zo snel mogelijk uit de cirkel krijgt. Daarbij mag je gebruik maken van een touw, dat je om je nek legt. Bij dit spel mag je je armen niet gebruiken of het touw aanraken met je handen. Het gaat dus om uitstekende nek- en beenspieren!

Cuman Push
Ben jij handig met een bal? Probeer dan deze sport eens. Twee spelers staan tegenover elkaar in een cirkel. Tussen jullie buiken komt een staaf waar een bal in geplaatst wordt. Daarna aan jou de uitdaging om je tegenstander uit de cirkel te duwen, zonder dat de bal valt.

Doe je mee?
Waar kun je onze Hongaarse gasten vinden tijdens de European Sports for All Games?
3/8 Welcome to the Water Grou
5/8 BeActive plein Sneek centrum
6/8 BeActive plein Starteiland Sneek
7/8 BeActive festival Heerenveen

Working together