Drie krachtige Belgische sporten

Staande-wip, krulbol en krachtbal: deze drie Belgische sporten klinken nu al leuk! En dat zijn ze ook. Kom langs en ontdek jouw talent tijdens een partijtje Krulbol. En voor de Friese kaatsers onder ons heeft de Belgische bondscoach nog een speciale vraag!

Staande-wip
Tijdens een potje Staande-wip is het de bedoeling dat je als boogschutter op een of meerdere doelen richt die hoog op een verticale paal worden geplaatst. Hoe meer doelen je raakt, hoe hoger je score. Deze sport ontstond in de Middeleeuwen toen het gebruik van pijl en boog als oorlogswapens werd vervangen door vuurwapens. Om te voorkomen dat de kennis en ervaring van het zuiver schieten zou verdwijnen is boogschieten een recreatieve sport geworden.

Krulbol
Bij een partijtje Krulbol moet je de ballen in de vorm van een band zo dicht mogelijk bij een verticale stok rollen. Daarbij mag je de ballen van het andere team wegstoten. De speler die zijn bal het dichtst bij de stok krijgt, is de winnaar. Dit traditionele spel werd bedacht aan het einde van de 19e eeuw en wordt nu zowel buiten als binnen beoefend door mensen van alle leeftijden.

Krachtbal
Krachtbal werd in 1962 uitgevonden door een sportleraar in België. Als oefening voegde hij voor de sporters het onderdeel ‘gooien met een medicijnbal toe’ tijdens fitnesstrainingen. Dit werd een traditionele sport. De regels zijn eenvoudig: vier spelers van een team moeten een zware bal vangen, waarna de bal in het tegenoverliggende veld van de tegenstander wordt gegooid.

Kaatsers opgelet!
Bondscoach Hein Comeyne uit België wil iedereen in Friesland graag een voorproefje geven van deze drie Belgische sporten. Maar hij zou zelf ook graag kennis willen maken met een Friese sport: het kaatsen! Zit jij op kaatsen en wil je Hein een demonstratie geven? Kom dan langs. Wie weet heeft hij talent!

Doe je mee?
Waar kun je onze Belgische gasten vinden tijdens de European Sports for All Games?
4/8 BeActive plein Starteiland Sneek
5/8 Sport in je dorp Bergum
7/8 BeActive festival Heerenveen

Working together