3 Krachtige Belgische sporten
8.000 Leden, buitensport, teamsport, dat is een samenvatting wat de 3 nationale sporten van Belgie volstaat: staande-wip, krulbol en krachtbal.

Staande-wip
De boogschutter richt zich op een of meerdere doelen die hoog op een verticale paal worden geplaatst. Hoe meer doelen worden geraakt, hoe hoger de score. Deze game ontstond in de Middeleeuwen toen het gebruik van pijl en boog als oorlogswapens werd vervangen door vuurwapens. Om de traditie in ere te houden, is boogschieten een recreatieve sport geworden.

Krulbol
De bandvormige ballen moeten zo dicht mogelijk bij een verticale stok worden gerold. Het is toegestaan om ballen van het andere team verder weg te stoten. De bal die zich het dichtst bij de stick bevindt, wint. Het traditionele spel verscheen aan het einde van de 19e eeuw en wordt nu beoefend door mensen van alle leeftijden, zowel buiten als binnen.

Krachtbal werd in 1962 uitgevonden door een sportleraar in België. Als oefening voegde hij voor de sporters gooien met een medicijnbal toe tijdens fitnesstrainingen. Dit werd een traditionele sport. De regels zijn eenvoudig: vier spelers van een team moeten de zware bal vangen, waarna de bal in het tegenoverliggende veld gegooid wordt.

Kaatsers opgelet
Wij zeggen tegen de Belgen: Wolkom in Fryslân. We zien jullie sporten graag tijdens de European Sports for All Games in augustus. Hein Comeyne is een actieve ambassadeur voor het promoten van traditionele Europese sporten. Hij is zeer verheugd om internationale atleten, vrijwilligers en sportmensen te ontmoeten. Hij kijkt er naar uit om hen “een voorproefje van onze nationale sport” te geven. Comeyne wil in augustus zelf De Friese sport kaatsen uitproberen. Wie weet heeft hij talent!

Working together