3 augustus
augustus 4

Opening Sneekweek (Vlootschouw)

(NL)

Waterpoortsgracht 38, Sneek

Start avond: Sneekweek

(NL)
OPENING SNEEKWEEK
Waterpoort Sneek Gratis activiteit 1

Grutsk is het Friese woord voor trots. En trots zijn we op onze Sneekweek. Duizenden mensen staan ’s avonds tijdens het openingsfeest langs de grachten om de deelnemers te verwelkomen in Sneek. Een uitgelezen kans om ook onze nationale en internationale gasten aan het publiek voor te stellen.

Wat gaan we doen?
Op 3 augustus varen delegaties van de internationale teams en de Friese sporten mee tijdens de vlootschouw door de sfeervol verlichte grachten van Sneek. Honderden bootjes, knallende muziek en volop feest; beter kunnen we de vlootschouw niet omschrijven. De speakers geven een uitgebreide toelichting over de sporten en de teams.

De vlootschouw eindigt met een groot vuurwerk. Een knallend begin van de eerste European Sports for All Games. We kunnen bijna niet wachten! Join and enjoy!

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/.

Meer lezen

Praktische informatie

Waterpoort Sneek / De Kolk

Waterpoortsgracht 38

8601 EM Sneek

Bekijk route
Duur evenement

19:00 - 23:00

Keatswike: Europees kampioenschap Wallball

(NL)

Westerbolwerk, Franeker

Keatswike HEEDAAR!

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
in en om ‘t Sjûkelân’ in Franeker Gratis activiteit 1

Wie aan Franeker denkt, denkt al snel aan kaatsen. In 2018 is het een bijzonder kaatsjaar in Franeker. Van 30 juli t/m 5 augustus zijn alle toppers uit Europa vertegenwoordigd in Franeker. Zij doen mee aan het Europees Kampioenschap Europees Spel, muurkaatsen en llargues. Ook is er deze week de PC in Franeker (sinds 1856), dameskaatsen zachte bal en de generale Freule. Het kaatsspel wordt in verschillende varianten gespeeld in meer dan 50 landen en regio’s, waaronder Frankrijk, België en Baskenland. De keatswike is een hommage aan deze mooie sport, met onder meer theater, muziek en internationale wedstrijden. De internationale teams van de European Sports for All Games sluiten hier bij aan en geven op 5 augustus clinics en demonstraties. Join and enjoy!

Meer informatie over de Keatswike?
Kijk voor meer informatie over kaatsen in de Keatswike op www.franeker.frl/heedaar. De Keatswike is dagelijks vanaf 30 juli 2018 t/m 5 augustus 2018.

Meer lezen

Praktische informatie

Franeker

Westerbolwerk

8801 Franeker

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 18:00

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)

Hofplein 38, Leeuwarden

Wereldkampioenschap Frysk Damjen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Stadhuis Leeuwarden Gratis activiteit

We hebben zelfs een heus wereldkampioenschap op ons programma staan: het WK Frysk Damjen. Van 3 t/m 10 augustus gaan de slimste koppen de strijd met elkaar aan. En dat belooft wat, want het Fries dammen wordt niet voor niets de koningin onder de denksporten genoemd. Kom je kijken?

Van Friezen wordt altijd gezegd dat ze zo eigenzinnig zijn. Nou, dat zal je merken tijdens het WK Fries dammen. Het spel wordt over de hele wereld gespeeld, maar nog nooit eerder werd er een WK georganiseerd. Aan ons de eer om in Leeuwarden de toppers uit de hele wereld uit te nodigen aan het dambord.

In een week tijd spelen de zestien beste nationale en internationale denksporters tegen elkaar. Ook zijn er publiekstoernooien voor teams en individuele deelnemers: open toernooi Italiaans dammen, open toernooi Tsjechisch dammen en een open toernooi FRYSK. Benieuwd hoe deze denkstrijd eruit ziet? Kom langs, je bent van harte welkom! Join and enjoy!

Op de website www.frisiandraughts.com vind je meer informatie en kun je bovendien alle toernooien live volgen.

Meer lezen

Praktische informatie

Stadhuis, Leeuwarden

Hofplein 38

8911 HJ Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 18:00

BeActive plein WELCOME to the water

(NL)

Halbertsmaplein, Grou

BeActive plein WELCOME to the water

(NL)
START OVERDAG
Gratis activiteit

I am active: Heb jij ooit gehoord van skûtsjesilen? Het is een traditionele zeilsport in Friesland. Dit weekend start het skûtsjeseizoen. Maar er is meer te zien én te doen op en om het water. Kom langs in Grou en duik kopje onder in de leukste (water)sporten!

Op 3 augustus is watersportdorp Grou het decor voor diverse internationale (water)sportactiviteiten. Sporters uit Duitsland, België, Spanje, Hongarije en Frankrijk laten hun cultuursporten zien: van shuffleboard en krulbal tot Polynesische kanovaren. En wij Friezen laten met trots onze cultuur en sporten zien. En het leuke is dat je niet alleen kunt kijken, maar vooral ook zelf mee kunt doen!

Wat gaan we doen?
Trek je zwemkleding aan en kom langs in Grou. Voor jong en oud is er deze middag van alles te doen. Je kunt (big)suppen, touwtrekken, (roei)sloepen of schouwzeilen. Welcome to the water!

Meer lezen

Praktische informatie

Grou

Halbertsmaplein

Grou

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:30

Bekijk hier de deelnemende landen

Dutch Open Pitch & Putt Golf

(NL)

Koudum

Open Dutch Pitch & Putt Golf

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Koudum Gratis activiteit

Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 augustus 2018 vindt het Dutch Open Pitch&Putt Golf in Koudum (Friesland) plaats. Aan dit grote internationale evenement nemen 108 deelnemers uit negen verschillende landen deel.

Het Dutch Open Pitch&Putt Golf is onderdeel van een reeks internationale Pitch&Putt Golftoernooien. Zo zijn er ook wedstrijden in Ierland, Spanje, Italië, Australië en Noorwegen. In Koudum zijn verschillende side events met o.a. Irish Music van The Shannons.

Pitch&Putt golf is dus een sport voor iedereen: #sportsforall! Wist je overigens dat Pitch&Putt golf in andere landen een traditionele sport is? Pitch&Putt is van oorsprong een Ierse sport. Ieder dorp in Ierland heeft een Pitch&Putt baan zoals wij in Friesland de kaatsvelden hebben.

Wil je meer weten? Kijk op www.dutchopen2018.com. Kom naar Koudum. Join and enjoy.

Meer lezen

Praktische informatie

Koudum

Koudum

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 21:00

Sneekweek: BeActive plein

(NL)

Wijde Noorderhorne, Sneek - Centrum

Sneekweek

(NL)
KENNISMAKEN
Sneeker Stadsplein Gratis activiteit 1

Ooit gehoord van de Poolse sport Pierscieniowka? Je ontdekt wat het is op vrijdag 3 augustus. Dan zijn de internationale teams in het centrum van Sneek te vinden met hun eigen traditionele sporten.

Ken jij Wout Zijlstra? Hij is een ware krachtpatser en geeft je graag het goede voorbeeld tijdens een potje boomstamgooien. Ben jij meer van de techniek en tactiek? Dan is een partijtje Japans chanbara je op het lijf geschreven. Of test je lenigheid met Duitse gymnastiekoefeningen. Kortom: er is genoeg te zien én te doen in het centrum van Sneek!

Specifiek
13.00 – 14.00 uur Daag je tegenstander uit tijdens een potje chanbara!
14.00 – 15.00 uur Speel een partijtje Pools Pierscieniowka (volleybal)
15.00 – 16.00 uur Kweek spierballen tijdens de Schotse Highland Games
16.00 – 17.00 uur

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/

Meer lezen

Praktische informatie

Centrum, Sneek

Wijde Noorderhorne

8601EM Sneek - Centrum

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:00

BeActive plein Pim Mulier Games

(NL)

Menno Simonsstraat 15, Witmarsum

BeActive plein Pim Mulier Games

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
MFC It Fliet Gratis activiteit

Iedereen kan sporten, #sportsforall. Of je nu 10 of 100 jaar oud bent. Dat is overtuiging van de Pim Mulier Games in Witmarsum. Dit gezellige sportevenement heeft als doel om elkaar beter te leren kennen. Want meedoen is belangrijker dan winnen.

Dit keer staan de zogenoemde ‘Lowland games’ op het programma van de Pim Mulier Games. Daarbij kun je denken zeskampactiviteiten. Alle deelnemers krijgen van tevoren uitleg, waarna de teams aan het publiek worden voorgesteld.

Meedoen is belangrijker dan winnen. Dat geldt zeker bij de Pim Mulier Games. Maak je borst maar nat! Join and enjoy!

Specifiek
– 14.30 uur: Inloop en tevens uitleg aan de spelwaarnemers van de onderdelen.
– 15.00 uur: Opening en buurt team opstelling, welkom aan supporters.
– 15.15 uur: Start van de Lowland games voor 14 teams met 7 onderdelen.
– 17.30 uur: Afronding Lowland games + verfrissing.
– 17.45 uur: Prijsuitreiking teams.
– 18.30 uur: Sing in met ‘Ik hou van Witmarsum- quiz’ voor alle aanwezigen.
– 20.00 uur: Slot, met aansluitend start van de Merke 2018.

Vanuit de European Sports for All Games komen de Franse Basque Games, het Sloveense Pandolo en het Italiaanse kaasrollen naar de Pim Mulier Games.

Meer lezen

Praktische informatie

Sportvelden MFC ’t Fliet

Menno Simonsstraat 15

Witmarsum

Bekijk route
Duur evenement

14:30 - 20:00

4 augustus
augustus 5

FREEZE! Experience the ice

(NL)

Fryslânplein 1, Leeuwarden

FREEZE! Bezoek de expositie schaatscultuur

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 5,00

Dompel je onder in onze schaatscultuur
Nederland is een echt schaatsland. Maar hoe is dat ooit ontstaan? En wie zijn de grote namen in onze rijke schaatshistorie die ons kikkerlandje voor eens en voor altijd op de kaart hebben gezet?

Tijdens de Expositie dompel jij je onder in de onze Nederlandse schaatscultuur. Historische hoogtepunten en fenomenale ritten van legendes als Ard Schenk, Hilbert van der Duim en Kees Verkerk komen weer tot leven. Natuurlijk trakteren we je graag op een typische schaatsconsumptie, zoals snert, chocomel en Beerenburg. Deze keer met een verrassende zomerse twist!

Luister elke avond naar de prachtige schaatsverhalen van oud-Elfstedenrijders. Of kom binnen om uw eigen bijzondere verhaal te vertellen.

Expositie bezoeken?
Bestel nu al je ticket voor de expositie schaatscultuur via de Elfstedenhal: https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview

 

Meer lezen

FREEZE! Doe mee aan de mini Elfstedentocht

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 5,00 euro voor kinderen van 7 tot 14 jaar

Van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren ……in een uur schaats jij de Elfstedentocht en kom je langs alle Friese steden. Verdien ook een Elfstedenkruisje en doe mee aan de Mini-Elfstedentocht.

Meedoen aan de mini Elfstedentocht?
Via de website van de Elfstedenhal kun je een startbewijs kopen: https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview

Meer lezen

FREEZE! Ontdek je coolste sport

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden gratis

Bij wintersport denk je al snel aan schaatsen of skiën. Maar wist je dat er veel meer coole sporten zijn? Wat dacht je van rolstoelcurling of shuffleboarden! Probeer boccia of één van de Griekse traditionele sporten.Tijdens FREEZE, Experience the ice ontdek jij welke sport bij jou past. En iedereen kan meedoen, met en zonder beperking.

Op 4, 5 en 6 augustus kun jij meedoen aan diverse sporten. Dat doe je onder begeleiding van echte professionals. Zo kun je G-schaatsen samen met Manouk van Tol of leer je de geheimen van rolstoelcurling onder leiding van de Curling Club Friesland.

Maar er is meer te doen!
Kom langs in de Elfstedenhal en doe mee aan:

• G-schaatsen
• Shuffleboarden
• Workshop Schoonrijden
• Workshop IIsstoksjitten
• De mini-Elfstedentocht
• Portugese boccia
• Griekse traditionele spellen

Meedoen aan één van deze activiteiten?
Geef je op door een mail te sturen naar berber@sportfryslan.nl .

Meer lezen

FREEZE! Recreatief schaatsen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 8,50 euro volwassenen, 6,50 euro voor kinderen (incl. bezoek expositie)

Heb je gewoon zin om in hartje zomer een paar rondjes te schaatsen? Haal je schaatsen uit het vet, zet je wintermuts op en kom!

Meer lezen

FREEZE! Zet je snelste tijd op de Houtsje-sprint

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 7,50 euro volwassenen, 5,00 euro kinderen (incl. bezoek expositie)

Doe mee aan de enige echte ‘houtsje-sprint’!
Klapschaatsen of easygliders? De kans is groot dat jij het schaatsen hebt geleerd op echte houtsjes. Misschien liggen ze nog ergens verstopt op zolder. Haal ze dan meteen uit het vet want op 4, 5 en 6 augustus organiseren wij de enige echte ‘houtsje-sprint’. Tijdens een sprint van 100 meter maken we uit wie de snelste houtsje-schaatser van Nederland is.

Meedoen aan deze unieke race?
Via de website van de Elfstedenhal kun je een startbewijs kopen:  https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview 

Meer lezen

FREEZE! Recreatief schaatsen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 8,50 euro volwassenen, 6,50 euro voor kinderen (incl. bezoek expositie)

Heb je gewoon zin om in hartje zomer een paar rondjes te schaatsen? Haal je schaatsen uit het vet, zet je wintermuts op en kom!

Meer lezen

FREEZE! Beleef de Elfstedentocht

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 20,00 euro voor volwassenen, 12,50 euro kinderen (incl. bezoek expositie)

Word jij winnaar van de 16e Elfstedentocht?
Zodra je de Elfstedenhal binnenloopt voel je de kou op je wangen en hoor je de gezellige muziek van het dweilorkest. De sfeer zit er al goed in. Je bindt je schaatsen onder en plotseling wordt het donker. Het orkest stopt met spelen. Met een lichtflits verschijnt de voorzitter van De Tocht Der Tochten in beeld. Hij spreekt je bemoedigende woorden toe en heeft zijn startpistool al klaar. Dan is het moment daar. Je hoort een harde knal, de knal waar je vaak over hebt liggen dromen. De Tocht is begonnen!

Op 4, 5 en 6 augustus kun jij in 2 uur tijd de 16e Elfstedentocht rijden in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Of je nou een bikkelharde Elfstedenschaatser bent of met het hele gezin de Tocht der Tochten wilt rijden: iedereen kan het befaamde Kruisje bemachtigen. Speciaal voor de jongste schaatsers organiseren we de mini-Elfstedentocht in de ochtend.

Met projectiebeelden toveren we de hal om tot een ware Elfstedenroute. In iedere stad moet er gestempeld worden bij een heuse stempelpost en je familie en vrienden die langs de kant staan moedigen je aan! Als je eindelijk Dokkum bent gepasseerd zie je dat de hele ijshal gevuld is met allemaal kleine lampjes en zie jij de finish dichterbij komen. Je besluit nog een eindsprintje in te zetten en gooit je armen in de lucht. Het is gelukt!

Heb je zelf geen schaatsen? Je kunt ze ook huren in de Elfstedenhal.

Meedoen aan de Elfstedentocht? Join and enjoy!
Via de website van de Elfstedenhal kun je een startbewijs kopen: https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview

Meer lezen

Praktische informatie

Elfstedenhal, Leeuwarden

Fryslânplein 1

8914 BZ Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

9:00 - 22:00

Nederlands kampioenschap Ringrijden

(NL)

Wilhelminaplein, Leeuwarden

Nederlands kampioenschap Ringrijden

(NL)
SPORTACTIVITEIT
Wilhelminaplein Gratis activiteit

Ringrijden; misschien heb je er nog nooit van gehoord. Het gaat niet om een trouwring of een boksring. Nee, bij ringrijden is het de kunst om met paard en wagen een piepklein ringetje aan je pistool te steken. Spektakel gegarandeerd!

Het geluid van vier stampende hoefijzers op de weg, het gebries van paarden en het geklap van het publiek langs de kant. Wie ooit bij een wedstrijd ringsteken is geweest, zal dit niet snel vergeten. Zeker voor paardensportliefhebbers is dit een absolute aanrader. Je geniet namelijk niet alleen van de prachtige viervoeters, maar ook de rijtuigen en de koetsier zien er adembenemend uit.

Het sfeervolle Wilhelminaplein in Leeuwarden vormt op zaterdag 4 augustus het decor voor deze fantastische sport. De paarden draven over het Ruiterskwartier, langs de Stadsschouwburg en de grachten en over het Zaailand. En jij staat er met je neus bovenop. Van dichtbij kun je de deelnemers voorbij zien komen. En jij bent live getuige van de spannende strijd tijdens het Nederlands Kampioenschap Ringrijden.

Meer informatie
Wil je meer informatie over het programma van het Nederlands kampioenschap Ringrijden? Ga naar de website van De Friese Aanspanning.

Meer lezen

Praktische informatie

Wilhelminaplein, Leeuwarden

Wilhelminaplein

Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 18:00

Sneekweek: BeActive plein

(NL)

Wijde Noorderhorne, Sneek - Centrum

Sneekweek

(NL)
KENNISMAKEN
Sneeker Stadsplein Gratis activiteit 1

Heb je wel eens een kaas door de stad zien rollen? Het kan zomaar gebeuren op zaterdag 4 augustus! In het centrum van Sneek ontdek je verrassende traditionele sporten uit heel Europa. Rollende Italiaanse kazen; zie jij het al voor je? Daar kunnen wij Nederlandse kaaskoppen nog wat van leren!

Bij Spanje denk je al snel aan zon, zee en strand. Maar wist je dat er volop verrassende Spaanse sporten zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van calva, een mik en werpspel.  Of ga je strijd aan tijdens een potje Ikkaido? Ook de spectaculaire Japanse sport Chanbara is aanwezig.

Specifiek
13.00 – 14.00 uur Rollen maar met die Italiaanse kazen!
14.00 – 15.00 uur Ga de strijd aan tijdens een potje Ikkaido
15.00 – 16.00 uur Ontdek wat Spanje voor sporten heeft
16.00 – 17.00 uur Maak kennis met het Japanse Chanbara

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/.

Meer lezen

Praktische informatie

Centrum, Sneek

Wijde Noorderhorne

Sneek - Centrum

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:00

Sneekweek: BeActive plein

(NL)

Kolmarslân 1, Sneek - Starteiland

Sneekweek

(NL)
KENNISMAKEN
Starteiland Sneek Gratis activiteit 1

Hé krachtpatser! Heb jij wel eens gehoord van het spel Krachtbal? Dat is pas echt spierballen kweken. En die komen dan goed van pas wanneer je over de fierljepschans rent, want ook daar is spierkracht voor nodig. Dus stroop je mouwen maar op!

Als krachtpatser kun je meedoen aan de Belgische sporttraditie krachtbal. En als echte watersporter kun je kennismaken met Frans Polynesisch kanovaren. En niet te vergeten: onze ‘eigen’ Friese sport fierljeppen! Durf jij tijdens de European Sports For All Games van die schans te springen?

Specifiek
13.00 – 14.00 uur Kweek spierballen tijdens een partijtje Belgisch krachtbal
14.00 – 15.00 uur Houd droge voeten tijdens het Friese fierljeppen
15.00 – 16.00 uur Ontdek jouw talent tijdens een Frans potje Basque Games
16.00 – 17.00 uur Maak kennis met Frans Polynesisch kanovaren
17.00 – 18.00 uur Rol Italiaanse kazen over het eiland

± 14.00/14.15 uur wedstrijd aangepast zeilen tijdens de Sneekweek

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/

Meer lezen

Praktische informatie

Starteiland, Sneek

Kolmarslân 1

8626 Sneek - Starteiland

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 18:00

Dutch Open Pitch & Putt Golf

(NL)

Koudum

Open Dutch Pitch & Putt Golf

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Koudum Gratis activiteit

Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 augustus 2018 vindt het Dutch Open Pitch&Putt Golf in Koudum (Friesland) plaats. Aan dit grote internationale evenement nemen 108 deelnemers uit negen verschillende landen deel.

Het Dutch Open Pitch&Putt Golf is onderdeel van een reeks internationale Pitch&Putt Golftoernooien. Zo zijn er ook wedstrijden in Ierland, Spanje, Italië, Australië en Noorwegen. In Koudum zijn verschillende side events met o.a. Irish Music van The Shannons.

Pitch&Putt golf is dus een sport voor iedereen: #sportsforall! Wist je overigens dat Pitch&Putt golf in andere landen een traditionele sport is? Pitch&Putt is van oorsprong een Ierse sport. Ieder dorp in Ierland heeft een Pitch&Putt baan zoals wij in Friesland de kaatsvelden hebben.

Wil je meer weten? Kijk op www.dutchopen2018.com. Kom naar Koudum. Join and enjoy.

Meer lezen

Praktische informatie

Koudum

Koudum

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 21:00

Keatswike: Europees kampioenschap Llargues

(NL)

Westerbolwerk, Franeker

Keatswike HEEDAAR!

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
in en om ‘t Sjûkelân’ in Franeker Gratis activiteit 1

Wie aan Franeker denkt, denkt al snel aan kaatsen. In 2018 is het een bijzonder kaatsjaar in Franeker. Van 30 juli t/m 5 augustus zijn alle toppers uit Europa vertegenwoordigd in Franeker. Zij doen mee aan het Europees Kampioenschap Europees Spel, muurkaatsen en llargues. Ook is er deze week de PC in Franeker (sinds 1856), dameskaatsen zachte bal en de generale Freule. Het kaatsspel wordt in verschillende varianten gespeeld in meer dan 50 landen en regio’s, waaronder Frankrijk, België en Baskenland. De keatswike is een hommage aan deze mooie sport, met onder meer theater, muziek en internationale wedstrijden. De internationale teams van de European Sports for All Games sluiten hier bij aan en geven op 4 en 5 augustus clinics en demonstraties. Join and enjoy!

Meer informatie over de Keatswike?
Kijk voor meer informatie over kaatsen in de Keatswike op www.franeker.frl/heedaar. De Keatswike is dagelijks vanaf 30 juli 2018 t/m 5 augustus 2018.

Meer lezen

Praktische informatie

Franeker

Westerbolwerk

8801 Franeker

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 18:00

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)

Hofplein 38, Leeuwarden

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Stadhuis Leeuwarden Gratis activiteit

We hebben zelfs een heus wereldkampioenschap op ons programma staan: het WK Frysk Damjen. Van 3 t/m 10 augustus gaan de slimste koppen de strijd met elkaar aan. En dat belooft wat, want het Fries dammen wordt niet voor niets de koningin onder de denksporten genoemd. Kom je kijken?

Van Friezen wordt altijd gezegd dat ze zo eigenzinnig zijn. Nou, dat zal je merken tijdens het WK Fries dammen. Het spel wordt over de hele wereld gespeeld, maar nog nooit eerder werd er een WK georganiseerd. Aan ons de eer om in Leeuwarden de toppers uit de hele wereld uit te nodigen aan het dambord.

In een week tijd spelen de zestien beste nationale en internationale denksporters tegen elkaar. Ook zijn er publiekstoernooien voor teams en individuele deelnemers: open toernooi Italiaans dammen, open toernooi Tsjechisch dammen en een open toernooi FRYSK. Benieuwd hoe deze denkstrijd eruit ziet? Kom langs, je bent van harte welkom! Join and enjoy!

Op de website www.frisiandraughts.com vind je meer informatie en kun je bovendien alle toernooien live volgen.

Meer lezen

Praktische informatie

Stadhuis, Leeuwarden

Hofplein 38

8911 HJ Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 18:00

SKS Skûtsjesilen

(NL)

Grou

SKS Skûtsjesilen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Grou Gratis activiteit

Van 4 t/m 17 augustus vechten 14 stoere skûtsjes uit wie de beste schipper van Friesland is. Schippers en bemanningsleden gaan de strijd met elkaar aan op de Friese wateren. Dat betekent iedere jaar volop spektakel met hoge schuimkoppen, onverwachte inhaalmanoeuvres en zeilen op het scherpst van de snede. En jij kunt alles van dichtbij volgen!

Misschien heb je zelf wel eens gezeild. Maar ben je al eens aan boord geweest van een echt Fries skûtsje? Deze imposante zeilboten zijn de trots van de Friese wateren. En ze zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook nog eens ontzettend snel.

Ieder jaar gaan 14 skûtsjes de strijd met elkaar aan tijdens het SKS Skûtsjesilen. De eerste wedstrijd is op zaterdag 4 augustus op het Pikmeer in Grou. Vanaf de walkant kun jij precies volgen wie er voorop ligt. Dit wil je niet missen!

Meer weten over het skûtsjesilen? Check de site www.skutsjesilen.nl.

Meer lezen

Praktische informatie

Pikmeer, Grou

Grou

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:00

Grijpskerk: BeActive plein met Fierljeppen

(NL)

Burmanniastraat 17, Grijpskerk

Grijpskerk: BeActive plein met Fierljeppen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Grijpskerk Gratis activiteit

Fierljeppen, beter bekend als polsstokverspringen, is een oeroude Friese sport. Een sport van nu: snelheid, techniek, kracht, durf! Deze sport zorgt voor volle tribunes. Kom jij ook naar ons BeActiveplein in Grijpskerk?

Het zandbed ligt er perfect bij, het is windstil en in het water staat een metershoge stok te wachten totdat de eerste deelnemer eraan komt rennen. Met een verre sprong laat hij het publiek uit haar dak gaan. Of een plons in het water zorgt voor de nodige oe’s en aa’s op de tribune. Eén ding is zeker; een fierljepwedstrijd is nooit saai!

Op zaterdag 4 augustus ben jij van harte welkom in het Groningse Grijpskerk om live getuige te zijn van de spectaculaire fierljepwedstrijd om de Ello Sterenborg Bokaal. Aan de start staan alle toppers. Heren, dames, junioren, jongens en meisjes; je kijkt je ogen uit. Join and enjoy!

Naast het fierljeppen zijn er vanuit de European Sports for All Games ook demonstraties van het Roemeense Calusarii (traditionele dans) en het Poolse Pierścieniówka (volleybal variant) uit Polen.

Meer informatie
Wil je meer informatie over het fierljepprogramma? Ga naar www.fierljeppen.frl/agenda

Meer lezen

Praktische informatie

Fierljepvereniging Grijpskerk

Burmanniastraat 17

9843 EJ Grijpskerk

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 18:00

5 augustus
augustus 6

Dutch Open Pitch & Putt Golf

(NL)

Koudum

Open Dutch Pitch & Putt Golf

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Koudum Gratis activiteit

Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 augustus 2018 vindt het Dutch Open Pitch&Putt Golf in Koudum (Friesland) plaats. Aan dit grote internationale evenement nemen 108 deelnemers uit negen verschillende landen deel.

Het Dutch Open Pitch&Putt Golf is onderdeel van een reeks internationale Pitch&Putt Golftoernooien. Zo zijn er ook wedstrijden in Ierland, Spanje, Italië, Australië en Noorwegen. In Koudum zijn verschillende side events met o.a. Irish Music van The Shannons.

Pitch&Putt golf is dus een sport voor iedereen: #sportsforall! Wist je overigens dat Pitch&Putt golf in andere landen een traditionele sport is? Pitch&Putt is van oorsprong een Ierse sport. Ieder dorp in Ierland heeft een Pitch&Putt baan zoals wij in Friesland de kaatsvelden hebben.

Wil je meer weten? Kijk op www.dutchopen2018.com. Kom naar Koudum. Join and enjoy.

Meer lezen

Praktische informatie

Koudum

Koudum

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 21:00

Keatswike: BeActive plein Keatsen versus Chanbara

(NL)

Westerbolwerk, Franeker

Keatswike HEEDAAR!

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
in en om ‘t Sjûkelân’ in Franeker Gratis activiteit 1

Keatsen, of beter bekend als kaatsen, is een Friese traditionele sport waar we ontzettend trots op zijn. In samenwerking met de kaatsbond organiseren we in Franeker van 30 juli tot en met 5 augustus een internationale kaatsweek. Alle kaatstoppers uit Europa strijden in Franeker om de Europese titels in het Internationaal Spel, het WallBall en het Llargues. De damestoppers kaatsen met zachte bal op de Voorstraat, de mannen strijden op de 165e PC om de hoogste eer en de jongens kaatsen de generale voor de Freule.

Op zondag 5 augustus ben jij van harte welkom op het BeActiveplein It Sjûkelân in Franeker: kom kijken naar de kaatswedstrijd De Freule of kom kijken/meedoen aan de Japanse sport Chanbara. In Friesland zijn er volop fanatieke kaatsliefhebbers. Maar hoe zit dat in Denemarken of Japan? Join and enjoy!

Specifiek
13:30 uur Parkour
14:30 uur Chanbara
15:30 uur Parcours
16:30 uur Chanbara

Elke demonstratie duurt 15 – 20 minuten.

Meer informatie over de Keatswike?
Kijk voor meer informatie over kaatsen in de Keatswike op www.franeker.frl/heedaar. De Keatswike is dagelijks vanaf 30 juli 2018 t/m 5 augustus 2018.

Meer lezen

Praktische informatie

Franeker

Westerbolwerk

8801 Franeker

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 18:15

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)

Hofplein 38, Leeuwarden

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Stadhuis Leeuwarden Gratis activiteit

We hebben zelfs een heus wereldkampioenschap op ons programma staan: het WK Frysk Damjen. Van 3 t/m 10 augustus gaan de slimste koppen de strijd met elkaar aan. En dat belooft wat, want het Fries dammen wordt niet voor niets de koningin onder de denksporten genoemd. Kom je kijken?

Van Friezen wordt altijd gezegd dat ze zo eigenzinnig zijn. Nou, dat zal je merken tijdens het WK Fries dammen. Het spel wordt over de hele wereld gespeeld, maar nog nooit eerder werd er een WK georganiseerd. Aan ons de eer om in Leeuwarden de toppers uit de hele wereld uit te nodigen aan het dambord.

In een week tijd spelen de zestien beste nationale en internationale denksporters tegen elkaar. Ook zijn er publiekstoernooien voor teams en individuele deelnemers: open toernooi Italiaans dammen, open toernooi Tsjechisch dammen en een open toernooi FRYSK. Benieuwd hoe deze denkstrijd eruit ziet? Kom langs, je bent van harte welkom! Join and enjoy!

Op de website www.frisiandraughts.com vind je meer informatie en kun je bovendien alle toernooien live volgen.

Meer lezen

Praktische informatie

Stadhuis, Leeuwarden

Hofplein 38

8911 HJ Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 18:00

Sneekweek: BeActive plein

(NL)

Kolmarslân 1, Sneek - Starteiland

Sneekweek

(NL)
KENNISMAKEN
Starteiland Sneek Gratis activiteit 1

Met loeizware boomstammen smijten tijdens de Schotse Highland Games. Of juist met grote precisie de bal door een gat gooien tijdens een partijtje Pools Pierscieniowka. Op 5 augustus zijn er weer volop verrassende sporten te zien en te doen op het Starteiland.

Fierljeppen, oftewel polstokverspringen, lijkt zo simpel. Maar wist je dat hier volop kracht, evenwicht en stalen zenuwen voor nodig hebt? Waag jij je aan een sprong van de schans? Of stap je liever in de kano voor een wedstrijdje Frans Polynesisch kanovaren? Het kan allemaal tijdens de European Sports For All Games op het Starteiland bij Sneek.

Specifiek
13.00 – 14.00 uur Tart de zwaartekracht tijdens een sprong van de fierljepschans
14.00 – 15.00 uur Volleybal, maar dan net anders: het Poolse Pierscieniowka
15.00 – 16.00 uur Ontdek wie de sterkste is tijdens de Highland Games
16.00 – 17.00 uur Klaar voor een wedstrijdje Polynesisch kanovaren?

± 14.00/14.15 uur wedstrijd aangepast zeilen tijdens de Sneekweek

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/

Meer lezen

Praktische informatie

Starteiland, Sneek

Kolmarslân 1

8626 Sneek - Starteiland

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:00

Open Europees Pahlavani Worsteltoernooi

(NL)

Deken Vaasstraat 15, Wolvega

Open Europees Pahlavani Worsteltoernooi voor senioren

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Sporthal De Steense Gratis activiteit vanaf 15 jaar

Vechtsport, worstelen, gymnastiek, krachttraining én muziek; gooi al deze ingrediënten bij elkaar en je hebt het recept voor Pahlavani worstelen. Deze sport moet je gewoon een keer in je leven hebben gezien! Op 5 augustus is het open Europees Pahlavani Worsteltoernooi voor senioren in Wolvega.

Pahlavani worstelen is een van de oudste sport van de wereld en komt oorspronkelijk uit Perzië. Al meer dan 3000 jaar wordt deze sport beoefend. Het bijzondere is dat de worstelaars de strijd met elkaar aangaan op muziek. Speciaal voor de European Sports for All Games wordt er in Friesland een heus toernooi georganiseerd. Kom kijken bij één van de oudste sporten ter wereld in het weekend van 4 en 5 augustus in sporthal De Steense in Wolvega. De toegang is gratis!

Meer weten? Bekijk de uitlegvideo over Pahlavani worstelen: Uitleg Pahlavani worstelen.
Bekijk de voorwaarden van deelname via het volgende document: OPEN EUROPEAN PAHLAVANI CUP 2018.

De wedstrijden starten om 11.00 uur.

Meer lezen

Praktische informatie

Sporthal De Steense

Deken Vaasstraat 15

8472 AA Wolvega

Bekijk route
Duur evenement

11:00 - 18:00

FREEZE! Experience the ice

(NL)

Fryslânplein 1, Leeuwarden

FREEZE! Bezoek de expositie schaatscultuur

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 5,00

Dompel je onder in onze schaatscultuur
Nederland is een echt schaatsland. Maar hoe is dat ooit ontstaan? En wie zijn de grote namen in onze rijke schaatshistorie die ons kikkerlandje voor eens en voor altijd op de kaart hebben gezet?

Tijdens de Expositie dompel jij je onder in de onze Nederlandse schaatscultuur. Historische hoogtepunten en fenomenale ritten van legendes als Ard Schenk, Hilbert van der Duim en Kees Verkerk komen weer tot leven. Natuurlijk trakteren we je graag op een typische schaatsconsumptie, zoals snert, chocomel en Beerenburg. Deze keer met een verrassende zomerse twist!

Luister elke avond naar de prachtige schaatsverhalen van oud-Elfstedenrijders. Of kom binnen om uw eigen bijzondere verhaal te vertellen.

Expositie bezoeken?
Bestel nu al je ticket voor de expositie schaatscultuur via de Elfstedenhal: https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview

Meer lezen

FREEZE! Doe mee aan de mini Elfstedentocht

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 5,00 euro voor kinderen van 7 tot 14 jaar

Van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren ……in een uur schaats jij de Elfstedentocht en kom je langs alle Friese steden. Verdien ook een Elfstedenkruisje en doe mee aan de Mini-Elfstedentocht.

Meedoen aan de mini Elfstedentocht?
Via de website van de Elfstedenhal kun je een startbewijs kopen: https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview

Meer lezen

FREEZE! Ontdek je coolste sport

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden gratis

Bij wintersport denk je al snel aan schaatsen of skiën. Maar wist je dat er veel meer coole sporten zijn? Wat dacht je van rolstoelcurling of shuffleboarden! Probeer boccia, disabled martial arts of één van de Griekse traditionele sporten. Tijdens FREEZE, Experience the ice ontdek jij welke sport bij jou past. En iedereen kan meedoen, met en zonder beperking.

Op 4, 5 en 6 augustus kun jij meedoen aan diverse sporten. Dat doe je onder begeleiding van echte professionals. Zo kun je G-schaatsen samen met Manouk van Tol of leer je de geheimen van rolstoelcurling onder leiding van de Curling Club Friesland.

Maar er is meer te doen!
Kom langs in de Elfstedenhal en doe mee aan:
• G-schaatsen
• Shuffleboarden
• Workshop Schoonrijden
• Workshop IIsstoksjitten
• De mini-Elfstedentocht
• Portugese boccia
• Griekse traditionele spellen
• Disabled martial arts uit Engeland

Meedoen aan één van deze activiteiten?
Geef je op door een mail te sturen naar berber@sportfryslan.nl .

Meer lezen

FREEZE! Recreatief schaatsen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 8,50 euro volwassenen, 6,50 euro voor kinderen (incl. bezoek expositie)

Heb je gewoon zin om in hartje zomer een paar rondjes te schaatsen? Haal je schaatsen uit het vet, zet je wintermuts op en kom!

Meer lezen

FREEZE! Zet je snelste tijd op de Houtsje-sprint

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 7,50 euro volwassenen, 5,00 euro kinderen (incl. bezoek expositie)

Doe mee aan de enige echte ‘houtsje-sprint’!
Klapschaatsen of easygliders? De kans is groot dat jij het schaatsen hebt geleerd op echte houtsjes. Misschien liggen ze nog ergens verstopt op zolder. Haal ze dan meteen uit het vet want op 4, 5 en 6 augustus organiseren wij de enige echte ‘houtsje-sprint’. Tijdens een sprint van 100 meter maken we uit wie de snelste houtsje-schaatser van Nederland is.

Meedoen aan deze unieke race?
Via de website van de Elfstedenhal kun je een startbewijs kopen:  https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview 

Meer lezen

FREEZE! Recreatief schaatsen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 8,50 euro volwassenen, 6,50 euro voor kinderen (incl. bezoek expositie)

Heb je gewoon zin om in hartje zomer een paar rondjes te schaatsen? Haal je schaatsen uit het vet, zet je wintermuts op en kom!

Meer lezen

FREEZE! Beleef de Elfstedentocht

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 20,00 euro voor volwassenen, 12,50 euro kinderen (incl. bezoek expositie)

Word jij winnaar van de 16e Elfstedentocht?
Zodra je de Elfstedenhal binnenloopt voel je de kou op je wangen en hoor je de gezellige muziek van het dweilorkest. De sfeer zit er al goed in. Je bindt je schaatsen onder en plotseling wordt het donker. Het orkest stopt met spelen. Met een lichtflits verschijnt de voorzitter van De Tocht Der Tochten in beeld. Hij spreekt je bemoedigende woorden toe en heeft zijn startpistool al klaar. Dan is het moment daar. Je hoort een harde knal, de knal waar je vaak over hebt liggen dromen. De Tocht is begonnen!

Op 4, 5 en 6 augustus kun jij in 2 uur tijd de 16e Elfstedentocht rijden in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Of je nou een bikkelharde Elfstedenschaatser bent of met het hele gezin de Tocht der Tochten wilt rijden: iedereen kan het befaamde Kruisje bemachtigen. Speciaal voor de jongste schaatsers organiseren we de mini-Elfstedentocht in de ochtend.

Met projectiebeelden toveren we de hal om tot een ware Elfstedenroute. In iedere stad moet er gestempeld worden bij een heuse stempelpost en je familie en vrienden die langs de kant staan moedigen je aan! Als je eindelijk Dokkum bent gepasseerd zie je dat de hele ijshal gevuld is met allemaal kleine lampjes en zie jij de finish dichterbij komen. Je besluit nog een eindsprintje in te zetten en gooit je armen in de lucht. Het is gelukt!

Heb je zelf geen schaatsen? Je kunt ze ook huren in de Elfstedenhal.

Meedoen aan de Elfstedentocht? Join and enjoy!
Via de website van de Elfstedenhal kun je een startbewijs kopen: https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview

Meer lezen

Praktische informatie

Elfstedenhal, Leeuwarden

Fryslânplein 1

8914 BZ Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

9:00 - 22:00

Sneekweek: BeActive plein

(NL)

Wijde Noorderhorne, Sneek - Centrum

Sneekweek

(NL)
KENNISMAKEN
Sneeker Stadsplein Gratis activiteit 1

Ooit gehoord van de Franse sport Basque Games? De Fransen nemen verschillende traditionele sporten mee naar Friesland: wijnvatrollen, touwtrekken en steltlopen. Kom langs op het BeActiveplein en doe zelf mee!

Op het Oud Kerkhof in Sneek is zondag 5 augustus genoeg te zien en te doen. Doe mee aan het Roemeense Turca of het Duitse Fingerhakeln. Ontdek de verrassende traditionele sporten van Hongarije en Frankrijk. Je bent van harte welkom! Join and enjoy!

Specifiek
13.00 – 14.00 uur Laat je verrassen met Hongaarse pleinspelen
14.00 – 15.00 uur Leer de traditionele dans en sport van Roemenië
15.00 – 16.00 uur
16.00 – 17.00 uur Maak kennis met de Baskische spelen

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/

Meer lezen

Praktische informatie

Centrum, Sneek

Wijde Noorderhorne

Sneek - Centrum

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:00

Sport in je Dorp

(NL)

H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijkeweg, Burgum

Sport in je Dorp

(NL)
ACTIVITIES
fierljepschansen en Wetter- en Willepark Bergum Gratis activiteit

De Belgen en Italianen maken kennis met het fierljeppen. En de inwoners en bezoekers van Sport in je dorp kunnen op hun beurt kennis maken met het Italiaanse kaasrollen en het Belgische staande wip, krulbol en krachtbal. Doe je mee? Het wordt een onvergetelijke avond!

Meer lezen

Praktische informatie

Sport in je Dorp

H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijkeweg

9251 GH Burgum

Bekijk route
Duur evenement

17:30 - 21:00

6 augustus
augustus 7

SKS Skûtsjesilen

(NL)

Veenhoop

SKS Skûtsjesilen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Veenhoop Gratis activiteit

Vandaag is de tweede wedstrijddag van het SKS Skûtsjesilen. Dit keer gaan de 14 schippers de strijd met elkaar aan op het water bij de Veenhoop. En het leuke is: jij kunt er vandaag met je neus bovenop staan. Hoe dat werkt? Met een spectaculaire walstart!

Wanneer het startschot heeft geklonken, werken de bemanningsleden van de 14 skûtsjes zich in het zweet. Gespierde armen draaien zich een slag in de rondte om de grote zeilen van de skûtsjes zo snel mogelijk in top te krijgen. Er wordt geroepen, geduwd en getrokken. Zo veel spektakel op het water kom je maar zelden tegen.

De tweede wedstrijd van het SKS Skûtsjesilen wordt gevaren op het water bij De Veenhoop. Opnieuw kun jij vanaf de walkant alle zeilen goed in de gaten houden. Maar het leukste moment is natuurlijk de start. Je staat er met je neus bovenop en kunt exact zien wat er aan boord gebeurt wanneer het startschot klinkt. Dit wil je niet missen!

Meer weten over het skûtsjesilen? Check de site www.skutsjesilen.nl.

Meer lezen

Praktische informatie

Veenhoop

Veenhoop

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:00

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)

Hofplein 38, Leeuwarden

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Stadhuis Leeuwarden Gratis activiteit

We hebben zelfs een heus wereldkampioenschap op ons programma staan: het WK Frysk Damjen. Van 3 t/m 10 augustus gaan de slimste koppen de strijd met elkaar aan. En dat belooft wat, want het Fries dammen wordt niet voor niets de koningin onder de denksporten genoemd. Kom je kijken?

Van Friezen wordt altijd gezegd dat ze zo eigenzinnig zijn. Nou, dat zal je merken tijdens het WK Fries dammen. Het spel wordt over de hele wereld gespeeld, maar nog nooit eerder werd er een WK georganiseerd. Aan ons de eer om in Leeuwarden de toppers uit de hele wereld uit te nodigen aan het dambord.

In een week tijd spelen de zestien beste nationale en internationale denksporters tegen elkaar. Ook zijn er publiekstoernooien voor teams en individuele deelnemers: open toernooi Italiaans dammen, open toernooi Tsjechisch dammen en een open toernooi FRYSK. Benieuwd hoe deze denkstrijd eruit ziet? Kom langs, je bent van harte welkom! Join and enjoy!

Op de website www.frisiandraughts.com vind je meer informatie en kun je bovendien alle toernooien live volgen.

Meer lezen

Praktische informatie

Stadhuis, Leeuwarden

Hofplein 38

8911 HJ Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 18:00

FREEZE! Experience the ice

(NL)

Fryslânplein 1, Leeuwarden

FREEZE! Bezoek de expositie schaatscultuur

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 5,00

Dompel je onder in onze schaatscultuur
Nederland is een echt schaatsland. Maar hoe is dat ooit ontstaan? En wie zijn de grote namen in onze rijke schaatshistorie die ons kikkerlandje voor eens en voor altijd op de kaart hebben gezet?

Tijdens de Expositie dompel jij je onder in de onze Nederlandse schaatscultuur. Historische hoogtepunten en fenomenale ritten van legendes als Ard Schenk, Hilbert van der Duim en Kees Verkerk komen weer tot leven. Natuurlijk trakteren we je graag op een typische schaatsconsumptie, zoals snert, chocomel en Beerenburg. Deze keer met een verrassende zomerse twist!

Luister elke avond naar de prachtige schaatsverhalen van oud-Elfstedenrijders. Of kom binnen om uw eigen bijzondere verhaal te vertellen.

Expositie bezoeken?
Bestel nu al je ticket voor de expositie schaatscultuur via de Elfstedenhal: https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview

Meer lezen

FREEZE! Doe mee aan de mini Elfstedentocht

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 5,00 euro voor kinderen van 7 tot 14 jaar

Van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren ……in een uur schaats jij de Elfstedentocht en kom je langs alle Friese steden. Verdien ook een Elfstedenkruisje en doe mee aan de Mini-Elfstedentocht.

Meedoen aan de mini Elfstedentocht?
Via de website van de Elfstedenhal kun je een startbewijs kopen: https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview

Meer lezen

FREEZE! Ontdek je coolste sport

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden gratis

Bij wintersport denk je al snel aan schaatsen of skiën. Maar wist je dat er veel meer coole sporten zijn? Wat dacht je van rolstoelcurling of shuffleboarden! Probeer boccia, disabled martial arts of één van de Griekse traditionele sporten. Tijdens FREEZE, Experience the ice ontdek jij welke sport bij jou past. En iedereen kan meedoen, met en zonder beperking.

Op 4, 5 en 6 augustus kun jij meedoen aan diverse sporten. Dat doe je onder begeleiding van echte professionals. Zo kun je G-schaatsen samen met Manouk van Tol of leer je de geheimen van rolstoelcurling onder leiding van de Curling Club Friesland.

Maar er is meer te doen!
Kom langs in de Elfstedenhal en doe mee aan:
• G-schaatsen
• Shuffleboarden
• Workshop Schoonrijden
• Workshop IIsstoksjitten
• De mini-Elfstedentocht
• Portugese boccia
• Griekse traditionele spellen
• Disabled martial arts uit Engeland

Meedoen aan één van deze activiteiten?
Geef je op door een mail te sturen naar berber@sportfryslan.nl .

Meer lezen

FREEZE! Recreatief schaatsen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 8,50 euro volwassenen, 6,50 euro voor kinderen (incl. bezoek expositie)

Heb je gewoon zin om in hartje zomer een paar rondjes te schaatsen? Haal je schaatsen uit het vet, zet je wintermuts op en kom!

Meer lezen

FREEZE! Zet je snelste tijd op de Houtsje-sprint

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 7,50 euro volwassenen, 5,00 euro kinderen (incl. bezoek expositie)

Doe mee aan de enige echte ‘houtsje-sprint’!
Klapschaatsen of easygliders? De kans is groot dat jij het schaatsen hebt geleerd op echte houtsjes. Misschien liggen ze nog ergens verstopt op zolder. Haal ze dan meteen uit het vet want op 4, 5 en 6 augustus organiseren wij de enige echte ‘houtsje-sprint’. Tijdens een sprint van 100 meter maken we uit wie de snelste houtsje-schaatser van Nederland is.

Meedoen aan deze unieke race?
Via de website van de Elfstedenhal kun je een startbewijs kopen:  https://webshop.elfstedenhal.frl/Products/Overview 

Meer lezen

FREEZE! Recreatief schaatsen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Elfstedenhal Leeuwarden 8,50 euro volwassenen, 6,50 euro voor kinderen (incl. bezoek expositie)

Heb je gewoon zin om in hartje zomer een paar rondjes te schaatsen? Haal je schaatsen uit het vet, zet je wintermuts op en kom!

Meer lezen

Praktische informatie

Elfstedenhal, Leeuwarden

Fryslânplein 1

8914 BZ Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

9:00 - 18:00

Sneekweek: BeActive plein

(NL)

Wijde Noorderhorne, Sneek - Centrum

Sneekweek

(NL)
KENNISMAKEN
Sneeker Stadsplein Gratis activiteit 1

Met grote precisie de bal door een gat gooien tijdens een partijtje Pools Pierscieniowka? Op 6 augustus zijn er weer volop verrassende sporten te zien en te doen in het centrum van Sneek.

Ooit gehoord van de sport Chanbara? Of Bavarian Gymnastic? De Japanners en Duitsers kun je op deze dag in het centrum van Sneek vinden. Kom je ook? Join and enjoy!

Programma
13.00 – 17.00 uur:
Polen(Pierscieniowka, Kapele, Ducza)
Japan (Chanbara)
Schotland (Highland Games)

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/

Meer lezen

Praktische informatie

Centrum, Sneek

Wijde Noorderhorne

Sneek - Centrum

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:00

Sneekweek: BeActive plein

(NL)

Kolmarslân 1, Sneek - Starteiland

Sneekweek

(NL)
KENNISMAKEN
Starteiland Sneek Gratis activiteit 1

Fierljeppen, oftewel polstokverspringen, lijkt zo simpel. Maar wist je dat hier volop kracht, evenwicht en stalen zenuwen voor nodig hebt? Waag jij je aan een sprong van de schans? Of stap je liever in de kano voor een wedstrijdje Frans Polynesisch kanovaren? Het kan allemaal tijdens de European Sports For All Games op het Starteiland bij Sneek. Ook Spanje, Turkije en Hongarije geven deze dag demonstraties en clinics. Kom je ook? Join and enjoy!

Specifiek
12.00 – 13.00 uur Spanje (verschillende Spaanse sport en spellen)
13.00 – 14.00 uur Fierljeppen
14.00 – 15.00 uur Turkije (Capoeira)
15.00 – 16.00 uur Frankrijk (Polynesisch kanovaren)
16.00 – 17.00 uur Hongarije (pleinspelen)

± 14.00/14.15 uur Wedstrijd aangepast zeilen in Sneekweek

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/

Meer lezen

Praktische informatie

Starteiland, Sneek

Kolmarslân 1

8626 Sneek - Starteiland

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 17:00

7 augustus
augustus 8

BeActive Festival: een uitje voor het hele gezin

(NL)

Abe Lenstra Boulevard 23-Q, Heerenveen

BeActive Festival: een uitje voor het hele gezin

(NL)
SLUITINGSDAG
Heerenveen Gratis activiteit

Het slotfeest, daar moet je bij zijn! Dé sportstad van Friesland is natuurlijk Heerenveen. Deze dag is Heerenveen het decor voor het slotfeest voor alle internationale teams, de organisatie en alle vrijwilligers. Ook jij bent van harte welkom! Join and enjoy!

Tijdens de BeActive Family Tour ontdek jij wandelend door Heerenveen welke leuke cultuursporten er allemaal zijn. Doe mee met de Japanse krijgskunsten of test je talent tijdens een balsport. Kom naar het beachveld en doe mee aan de traditionele sport Pandolo. Of hou je meer van boogschieten? En wat dacht je van een partijtje staande wip, zeer bekend in België. Ga op avontuur, door het mooie en sportieve Heerenveen!

Later op de avond sluiten we samen in het gezellige centrum van Heerenveen de allereerste editie van de European Sports For All Games af met een knallend feest en sluitingsceremonie. Dat wil je niet missen!

Meer lezen

De finale: sluitingsceremonie

(NL)
SLUITINGSDAG
Heerenveen Gratis activiteit

Later op de avond sluiten we samen in het gezellige centrum van Heerenveen de allereerste editie van de European Sports for All Games af met een knallend feest en sluitingsceremonie. Dat wil je niet missen!

Meer lezen

Praktische informatie

Heerenveen

Abe Lenstra Boulevard 23-Q

8448 JA Heerenveen

Bekijk route
Duur evenement

13:30 - 21:00

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)

Hofplein 38, Leeuwarden

Wereldkampioenschap Fries dammen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Stadhuis Leeuwarden Gratis activiteit

We hebben zelfs een heus wereldkampioenschap op ons programma staan: het WK Frysk Damjen. Van 3 t/m 10 augustus gaan de slimste koppen de strijd met elkaar aan. En dat belooft wat, want het Fries dammen wordt niet voor niets de koningin onder de denksporten genoemd. Kom je kijken?

Van Friezen wordt altijd gezegd dat ze zo eigenzinnig zijn. Nou, dat zal je merken tijdens het WK Fries dammen. Het spel wordt over de hele wereld gespeeld, maar nog nooit eerder werd er een WK georganiseerd. Aan ons de eer om in Leeuwarden de toppers uit de hele wereld uit te nodigen aan het dambord.

In een week tijd spelen de zestien beste nationale en internationale denksporters tegen elkaar. Ook zijn er publiekstoernooien voor teams en individuele deelnemers: open toernooi Italiaans dammen, open toernooi Tsjechisch dammen en een open toernooi FRYSK. Benieuwd hoe deze denkstrijd eruit ziet? Kom langs, je bent van harte welkom! Join and enjoy!

Op de website www.frisiandraughts.com vind je meer informatie en kun je bovendien alle toernooien live volgen.

Meer lezen

Praktische informatie

Stadhuis, Leeuwarden

Hofplein 38

8911 HJ Leeuwarden

Bekijk route
Duur evenement

12:00 - 18:00

SKS Skûtsjesilen

(NL)

Earnewâld

SKS Skûtsjesilen

(NL)
SPORTACTIVITEITEN
Earnewâld Gratis activiteit

Op de derde wedstrijddag van het SKS Skûtsjesilen zijn de 14 schippers en hun bemanning te gast in Earnewâld. Dit gezellige watersportdorp heeft alles in huis voor een fantastische strijd. Smalle vaartjes, scherpe bochten en volop publiek langs de kant. Kom jij ook?

Vorig jaar was het skûtsje van Akkrum de snelste op het water bij Earnewâld. Zou het de bemanning van schipper Pieter Meeter dit keer weer lukken om als eerste over de finish te varen? Of gooit schipper Gerhard Pietersma hier een stokje voor door er op z’n eigen thuiswater met de winst vandoor te gaan? Wees erbij!

Meer weten over het skûtsjesilen? Check de site www.skutsjesilen.nl.

Meer lezen

Praktische informatie

Earnewâld

Earnewâld

Bekijk route
Duur evenement

13:00 - 17:00

Kennissafari ‘The Big Five’

(NL)

Fok 78, Heerenveen

Kennissafari ‘The Big Five’

(NL)
KENNIS
Posthuis Theater 60

Zeldzaam mooi is het als je op safari The Big Five ontdekt. Deze zomer kun je die unieke ervaring opdoen, en verrassend genoeg: in Friesland! Op de slotdag van de TAFISA European Sports for All Games organiseert Kenniscentrum Sport samen met partners in ‘mienskip’ dit unieke wandelende (inter)nationale kennisevent. Ontdek dinsdag 7 augustus wandelend in groepjes door het sportieve centrum van Heerenveen ‘The Big Five’.

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft Friesland de primeur van dit Europese evenement met wel 50 cultuursporten uit Europa en daarbuiten. En jij kan daarbij zijn. Meer weten of aanmelden? Klik hier!

Meer lezen

Praktische informatie

Posthuis Theater Heerenveen

Fok 78

8441 BR Heerenveen

Bekijk route
Duur evenement

11:30 - 19:30

1st Euro Open Sports Chanbara

(JAPAN)

Abe Lenstra Boulevard 23-Q, Heerenveen

1st Euro Open Sports Chanbara

(Japan)
TOURNAMENT
Sportstad Heerenveen Gratis activiteit

Organized by the International Sports Chanbara Association

The 7th August 2018, for the first time ever, the sport Chanbara will be present at an event of the Sports for All Games. Quick shots, fast actions, fabulous techniques and fair play, all of this is part of the sport Chanbara.

Surely as children, each of us dreamed of fight like a samurai or ninja, isn’t it? with the Sports Chanbara you can see the evolution of those old duels.

As mentioned above this will be the first time for the Sports Chanbara and for this reason It will be an historical day. Who will be the winner?
We wait for you, don’t miss it. More information about Sports Chanbara can be found on the following website: http://www.internationalsportschanbara.net/e/

At least 80 players will come to Heerenveen.

Contact
Kouhei Iwao
Secretary General of International Sports Chanbara Association
Tel +81-3-6427-3462
Fax +81-3 6427-3463

Meer lezen

Praktische informatie

Sportstad Heerenveen

Abe Lenstra Boulevard 23-Q

8448 JA Heerenveen

Bekijk route
Duur evenement

10:00 - 17:00

Opening Sneekweek (Vlootschouw)

(NL)

Waterpoortsgracht 38, Sneek

Start avond: Sneekweek

(NL)
OPENING SNEEKWEEK Waterpoort Sneek Gratis activiteit

Grutsk is het Friese woord voor trots. En trots zijn we op onze Sneekweek. Duizenden mensen staan ’s avonds tijdens het openingsfeest langs de grachten om de deelnemers te verwelkomen in Sneek. Een uitgelezen kans om ook onze nationale en internationale gasten aan het publiek voor te stellen.

Wat gaan we doen?
Op 3 augustus varen delegaties van de internationale teams en de Friese sporten mee tijdens de vlootschouw door de sfeervol verlichte grachten van Sneek. Honderden bootjes, knallende muziek en volop feest; beter kunnen we de vlootschouw niet omschrijven. De speakers geven een uitgebreide toelichting over de sporten en de teams.

De vlootschouw eindigt met een groot vuurwerk. Een knallend begin van de eerste European Sports for All Games. We kunnen bijna niet wachten! Join and enjoy!

Meer informatie
Wil je meer informatie over de Sneekweek en het programma van de Sneekweek? Ga naar https://www.sneekweek.nl/ of https://www.sneekweekgids.nl/.

Praktische informatie

Waterpoort Sneek / De Kolk

Waterpoortsgracht 38

8601 EM Sneek

Bekijk route
Duur evenement

19:00 - 23:00

Working together