The European Sports for All Games bestaan uit een voor- en hoofdprogramma:

Voorprogramma

Vanaf november 2017 brachten we de Friezen in beweging vanuit het voorprogramma door het organiseren van verschillende beweegactiviteiten zoals walking football en shuffleboard (Duitse sport) in de provincie, voor jong en oud. Iedereen deed mee, want juist deze activiteiten waren gericht op mensen die om verschillende redenen niet kunnen deelnemen aan sport en beweegactiviteiten: #sportsforall

Hoofdprogramma

Van 3 t/m 7 augustus gaven tientallen organisaties, honderden vrijwilligers en deelnemers en duizenden bezoekers (de traditionele) sport een podium. Fryslân verwelkomde 20 internationale teams* met 50 traditionele sporten, 200 deelnemers en tienduizenden bezoekers. Met elkaar zagen, voelden en beleefden we de passie voor sporten en bewegen, in het bijzonder de traditionele sporten. We genoten en hadden plezier met elkaar. We legden nieuwe verbindingen. Iedereen kon en kan ook nu nog meedoen, op zijn/haar eigen niveau, … daar gaat het om! #sportsforall

*België, Groot-Brittanië, Denemarken, Finland, Italië, Spanje, Slovenië, Griekenland, Portugal, Duitsland, Polen, Hongarije, Ierland, Roemenië, Rusland, Schotland, Frankrijk, Nederland, Japan en Friesland.

Meedoen, plezier hebben, samen nieuwe (traditionele) sporten ontdekken en beleven

Wat maakt the European Sports for All Games bijzonder?

We connect… met traditionele sporten
We verbinden Europese traditionele sporten met verschillende sporten en onze ‘eigen’ Friese cultuursporten met elkaar in Friese dorpen en steden. Traditionele sporten, die horen bij de identiteit van elk land van toen, nu en de toekomst.
Friesland is in 2018 het speelveld waar vriendschappen, nieuwe ideeën, een krachtige iepen mienskip en talrijke initiatieven ontstaan in dorpen en steden. Wij maken mensen bewust van een duurzame verandering; het aanpassen van een leefstijl. Dit alles draagt bij aan een vitaal Friesland: een vitale bevolking en vitale dorpen. Dit maakt ons als mens gelukkiger: be happy.

We laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn en gaan worden

We are healthy
Wist je dat er jaarlijks circa 350 Friezen sterven omdat ze te weinig bewegen? In het bijzonder willen we in 2018 de 240.000 mensen in Friesland, die om verschillende redenen dagelijks te weinig bewegen, helpen om actiever te worden. Wie onvoldoende beweegt, loopt een grotere kans op het krijgen van ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten. Wij organiseren daarom in 2018 verschillende beweegactiviteiten in de provincie. Dit kan een traditionele sportactiviteit zijn, maar ook een ‘gewone’ sportactiviteit zoals walking footbal. Het gaat er om dat iedereen kan meedoen, elke dag, op zijn of haar eigen level.

#sportsforall: Sport, beweeg en beleef elke dag: op je eigen manier

We feel happiness
Die glimlach, het kleine sprongetje in de lucht: sport kan voor een heerlijk blij gevoel zorgen. Plezier is de grootste drijfveer van sporten en bewegen. Voor de één is dat het winnen van een medaille op de Olympische of Paralympische Spelen, het beoefenen van een traditionele sport en voor de ander is de trap op lopen of een wandeling maken een overwinning.

Wees trots op je zelf en je eigen prestatie

Met wie organiseren we the Games?
The European Sports for All Games worden georganiseerd door Sport Fryslân, NOC*NSF en Tafisa en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, Europese Unie (Erasmus+) en Stichting De Friesland en De Friesland Zorgverzekeraar. The European Sports for All Games zijn onderdeel van het (hoofd)programma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Fryslân is de trotse gastheer voor de eerste European Sports for All Games in 2018 (Deze Games worden al jaren door wereldsportorganisatie TAFISA georganiseerd). Maar we doen dit uiteraard niet alleen. Samen met vrijwilligers, sportverenigingen en bedrijven uit het hele land laten we alle deelnemers en bezoekers uit Fryslân, Nederland en Europa zien, voelen en proeven wat onze culturen verbindt. Het wordt een fantastische beleving!

Bekijk het programma!

Working together